Menjana Sambil Beramal Jariah

Jana Pendapatan Sekarang!

Jumaat, Oktober 09, 2009

Suatu Ketika Kisah Merpati Dua Sejoli

Suatu ketika dahulu ada sepasang kekasih sedang menyemai bernih cinta kasih sayang. Mereka mengenali satu sama lain untuk tujuan hidup bersama dan mengharapkan keredhaan, dirahmati serta kasih sayang dari Allah untuk perhubungan mereka yang suci agar Allah menjodohkan mereka dan memberi kebahagiaan serta semoga perhubungan mereka kekal hingga akhir hayat. Hanya mati memisahkan mereka. Si lelaki berjanji untuk menjaga, melindungi dan memberi kasih sayangnya kepada si perempuan dengan sepenuh hatinya. Si Lelaki amat mencintai si perempuan. Si Lelaki bersedia untuk mengahwini kekasihnya dan menerima seadanya kekasihnya tanpa memikirkan hal2 lampau mereka dahulu.

Suatu hari kekasih si lelaki tersebut ingin memutuskan perhubungan mereka kerana si perempuan tersebut mendapati dirinya sakit leukimia tahap dua dan menyuruh kekasihnya cari pengganti dirinya. Si Perempuan tersebut tidak ingin menyusahkan Si Lelaki itu suatu hari kelak sebab jika mereka menikah dan ditakdirkan ada anak. Dia akan meninggalkan suami dan anak2nya yang masih kecil. Dia tak nak suaminya dan anak2nya bersedih.

Si lelaki terbabit tidak kisah semua itu, dia dapat terima seadanya bakal isteri tersebut sebab baginya manusia tetap akan mati. Lambat atau cepat sahaja. Baginya ada juga manusia yang sihat mati dulu dari yang sakit. Kita tak tahu bila tarikh kita akan meninggal, apa yang penting bersiap sedia untuk menghadapi kematian dengan segala amal ibadat. Si lelaki terbabit amay menyayangi dan mencintai kekasihnya dan jika boleh dia nak berkahwin dengan kekasihnya dan menjaga kekasihnya hingga nafas terakhir. Dia nak tunaikan janjinya pada kekasihnya. Si lelaki terbabit amat bersedih dengan keputusan kekasihnya.

Sekarang Si Perempuan terbabit menyuruh kekasihnya lupakan dia dan kasih mereka makin jauh. Si Perempuan tersebut ingin melupakan segala kisah suka dukanya. Sekarang si perempuan tersebut serah pada Allah akan jodohnya. Si Lelaki terbabit juga pernah juga membuat kesalahan pada kekasihnya dan kemungkinan juga kekasihnya terasa hati dan si lelaki tersebut amat menyesalinya kerana tidak dengar nasihat kekasihnya. Si lelaki tersebut juga tidak sempat menunaikan hasrat terakhir ibunya.

Kekasihnya menderita kerana sakit dan si lelaki tersebut ingin mengambil kekasihnya sebagai isteri dan ingin menjaga tetapi mereka tiada kata sepakat an berserah pada Ilahi.

Persoalannya :

1. Patutnya mereka berpisah berdasarkan cerita tersebut?

2. Jika anda menjadi mereka, apa perasaan anda dan keputusannya?

3. Si lelaki tersebut ingin menunaikan janjinya dan dia amat sedih dengan keputusan kekasihnya.

4. Si Perempuan tersebut ingin memutuskan perhubungannya dan beri peluang kepada kekasih cari penggantinya tetapi kekasih tidak mahu dan hanya ingin bersama kekasih hingga nafas terakhir.

Apa pandangan dan pendapat kalian. Walaupun ini hanya cerita tetapi kita boleh kongsi pendapat dan idea yang bernas?

0 ulasan:

QURA'AN KAREEM

"Magical Template" designed by Blogger Buster